Slide 1

Vi importerar från hela Europa med lite extra fokus på dom östra delarna såsom Ungern, Kroatien, Slovenien, Serbien. Men vi har en hel del spännande från mer kända vinländer som Spanien, Italien, Frankrike, Österrike.

Slide 2

Våra viner kommer från småskaliga producenter som jobbar hantverksmässigt och hållbart, allt från traditionellt till ekologiskt, biodynamiskt och naturvin. Urvalsprocessen sköts av bla en av Sveriges främsta sommelierer.

Slide 3

Våra viner kan du provsmaka på våra vinbarer L´enoteca (Malmö), Lenoteket (Lund) och Lenoteque (Helsingborg).

previous arrow
next arrow

Ungern

Vámos Attila

Första generationens “kärleksvingård” i Szomolya, i vinregionen Eger, sedan 2006 – sedan dess har det förvandlats till en ännu större kärlek och passion. Attila arbetar just nu på 12 hektar. Målet med druvodling är ekologisk, kemikaliefri odling och så lite ingrepp som möjligt i vinframställning.

Zelna

EKOLOGISKA VINER FRÅN BÖRJAN.

Vi gör viner från Berekszél och Farkó-kőfälten i Balatonfüred och Penke i Balatonszőlős. Våra odlingar hanteras ekologiskt från början och från och med 2018 omvandlas våra odlingar kontinuerligt till certifierad ekologisk odling.

Vad innebär det att vara ekologisk?

Till exempel spraya med koppar-, svavel- och apelsinolja istället för absorberbara bekämpningsmedel och fokusera på förebyggande arbete och selektering. Förutom naturläkemedel ägnar vi stor uppmärksamhet åt jordbearbetning, korrekt näringstillförsel och räddning av biologisk mångfald.

Toth Ferenc

För 40 år sedan drömde farbror Feri om att helt enkelt odla druvor, göra fint vin av dem och visa det för andra.

Sedan 2006 har nästa generation byggt och förskönat arvet: tillsammans fortsätter farbror Feri´s dotter Kata och hennes man bygga vingården med innovativa idéer samtidigt som de behåller det ursprungliga målet, i hopp om att de en dag kan lämna över källarnyckeln till en annan generation.

År 2020 togs det professionella ledarskapet över av Miklós Gergely Filep, huvudvinmakaren, som tillförde en hög grad av effektivitet och precision till vinframställningen samtidigt som vingårdens stil bevarades, och arbetadar i nära harmoni med Tamás Vinczes vingårdsarbete.

Tokajicum

Vår vingård ligger i Tarcal, Tokaj, där vi odlar 20 hektar på våra plantager på gränsen mellan Tarcal och Mád.

Vår vingård grundades av sin tidigare ägare 2002, när vinhuset i medelhavsstil och källaren utrustad med modern teknik byggdes. Vår nuvarande ägare har drivit vår vingård sedan 2007. Varje år säljer vi 130 000 flaskor vin som speglar Tokajs värderingar, som når kräsna vinkonsumenter främst genom inhemska detaljhandelsnätverk.


Grof Buttler

Gróf Buttler grundades i Eger 1999.

Vår oenologiska filosofi är att göra perfekt vin i enlighet med markens egenskaper och med minsta möjliga ingrepp.

Idag odlar vi vinstockar på 36 hektar mark och vårt vin görs uteslutande av de druvor som skördats på våra egna odlade vingårdar.

Vi har två vingårdar i Eger-regionen, på Szarkás-kullen och på Nagy-Eged-kullen.


Geszler

Vi har odlat nästan 40 hektar i vinregionen Mór sedan fjärde generationen. Varje medlem i vår familj är bokstavligen involverad i företaget. Vi gör viner med schwabisk flit, extra omsorg och kärlek till vinälskande människor.Gál Tibor

Gál Tibor jr. fick som 19-åring hastigt ta över marken då hans far, som tidigare varit vinmakare hos Ornellaia, plötsligt gick bort under ett konsultarbete i Sydafrika. Sedan 2011 är han chefsvinmakare och hans filosofi är att arbeta traditionellt med en modern touch. Tibor är väldigt förtjust i det ikoniska vinet Egri Bikavér som han idag tillverkar i sin egen stil. Han menar att stilen troligtvis inte är det hans far skulle tycka om utan den typ av vin han själv gillar att dricka.

Gàl Tibor är beläget i Eger, norra Ungern. Området är känt för sina röda och vita viner och framför allt Egri Bikavér som betyder tjurblod. Namnet har uppkommit av vinets djupt röda färg. Klimatet i Eger kan ibland vara utmanande. Ena året riktigt torrt och varmt medan nästa är kallt med mycket regn. Gal Tibor menar att de arbetar efter naturens krafter och tror inte på något förbestämt ”recept” i vinmakningen. Man skördar allt för hand och använder sig ofta av spontanjäsning. Tibors mål är att deras viner ska uttrycka just sin specifika terroir.